taborniška oprema

Vsak pravi tabornik ob pomembnih priložnostih, kot sta jutranji in večerni zbor na taboru, obleče taborniški kroj oz. uniformo. Taborniški kroj sestavlja taborniška srajca, hlače na pas čez kolena, zaprta obutev in taborniška rutka.

Rutke vsem članom priskrbimo mi, saj vam ta pripada s plačilom članarine. Taborniško srajco pa lahko kupite v spletni trgovini Zveze tabornikov Slovenije. Priporočamo srajco z dolgimi rokavi, ki naj bo kakšno številko večja, da jo lahko nosite dalj časa.

Taborniki čas preživljamo aktivno in v naravi. Na vsaki taborniški akciji se odpravimo na vsaj en pohod. Za nošenje opreme na poti potrebujete udoben in dovolj velik nahrbtnik, ki ga lahko kupite v specializiranih trgovinah s pohodniško opremo. Nahrbtnik naj bo pohodni (s tršim hrbtiščem) prostornina pa naj bo vsaj 30 litrov. Predlagamo vam, da v trgovini najdete prodajalca, ki vam pri nakupu lahko svetuje, saj kvaliteten nahrbtnik močno olajša nošenje opreme na daljših pohodih.

Kako nahrbtnik pravilno spakirati, si lahko ogledate tukaj.

Pri aktivnostih v naravi taborniki pogosto uporabljamo nož. Nož se učimo pravilno uporabljati, pomembno pa je, da je že sam po sebi dovolj varen. To pomeni, da ima daljše rezilo in ročaj z dobrim oprijemom. Švicarski noži brez zaklepa so manj varni, zaradi neustreznega ročaja povzročajo žulje ter jih ne priporočamo.

Za GG starostno skupino priporočamo nekaj podobnega nožu Moraknive, za mlajše pa lahko kupite nož Opinel z zaobljeno konico.

Ker so noči v naravi lahko mrzle, je pomembno, da ima tabornik kvalitetno spalno vrečo. Le-ta naj ne bo poletna, temveč primerna za nižje temperature. Prav tako priporočamo spalko za odraslo osebo, saj so otroške manjše in jih hitro prerastete. Kupite jih lahko v specializiranih trgovinah s pohodniško opremo, kjer se o nakupu pogovorite s prodajalcem.

Ko se odpravimo na bivak, nekaj noči preživimo tudi zunaj tabornega prostora, zaradi česar potrebujete ustrezno podlogo za spanje. Ta naj bo kompaktna in lahka. Velike samo-napihljive podloge odsvetujemo, saj jih otroci na pohodu nosijo s sabo in jim tako predstavljajo odvečno težo. Dovolj primerna podloga je že armafleks, napihljive blazine pa se v naravi hitro preluknjajo.

Ker noči preživljamo v naravi, je obvezna oprema vsakega tabornika tudi čelka ali naglavna svetilka.

Svetila, ki jih ni mogoče pritrditi na glavo, kar omogoča proste roke, so za taborniške aktivnosti neuporabna. S seboj imejte tudi dodatne baterijske vložke.

Menažka je posoda, iz katere pri tabornikih jemo vse obroke. Lahko jo kupite v specializiranih trgovinah ali pa doma najdete globljo plastično posodo (npr. Taperware). Prav tako imejte s sabo pribor (zadostuje žlica ali spork) ter servet za brisanje posode.

Zaradi številnih pohodov in časa preživetega v gozdu, stran od tabornega prostora, je obvezna oprema vsakega tabornika tudi čutara. Prostornina le-te naj bo vsaj 0,7 litra. Plastenke za enkratno uporabo niso primerne.